Bisdom Den Bosch

Afgelopen zondag op televisie Brandpunt gezien. Één van de onderwerpen ging over Bisdom Den Bosch en de invloed op de priesters en pastoors in de kleine Brabantse dorpen en stadjes. Het blijkt dat het bisdom meer en meer aanstuurt op 'terug naar vroeger' en daarvoor conflicten met parochianen niet uit de weg gaat. Denk bijvoorbeeld aan de niet-willen-begraven-vanwege-euthanasie-pastoor in Liempde waar het kerkbestuur als gevolg daarvan is opgestapt en de persé-willen-klokkenluiden pastoor in Tilburg.

En het gaat maar door in het bisdom Den Bosch. De San Salvatorparochie in Den Bosch werkt niet mee aan de voorbereidingen voor het aantreden op 1 november 2011 van hulpbisschop Rob Mutsaerts als waarnemend pastoor. Het bisdom heeft enkele weken geleden officieel Mutsaerts benoemd per 1 november, maar de parochie vindt de benoeming vanwege denkbeelden en uitspraken van Mutsaerts onacceptabel.

En zo zijn er nog wel een paar. En de St. Lucia parochie?



Maar intussen gaan bijvoorbeeld de Salesianen hun gang, en wil het bisdom een verklaring van goed gedrag van alle medewerkers.

Marietje Kessels uit Tilburg blijkt in 1900 door de pastoor aldaar, in bijzijn van de koster, te zijn vermoord, maar alles is altijd verzwegen. Het bisdom in Den Bosch laat maandag 3 oktober 2011 desgevraagd weten dat betrokkenheid van de pastoor nooit is aangetoond en dat hij nooit is veroordeeld.