Portretrecht

Over portretrecht: als de eigenaar de foto niet in opdracht van de afgebeelde persoon heeft gemaakt, heeft de eigenaar het recht om de foto te gebruiken, zolang de afgebeelde niet in discrediet wordt gebracht. Dat hoeft dus geen probleem te zijn.

Herkenbaarheid van de afgebeelde persoon gaat verder dan visuele herkenbaarheid. Een typische houding valt ook onder 'herkenbaar'.

Wanneer het gezicht is 'weggewerkt', en de persoon op de foto is niet vanuit houding herkenbaar, is er ook geen sprake van een portret. Blijkbaar voldoen 'balkjes' op foto's al. Dat is tenminste vaak in kranten en op televisie zo te zien. Punt van aandacht.

Gebruik bij nieuws
Het tonen van iemands portret kan nieuwswaarde hebben. Tegelijkertijd kan iemands privacy geschonden worden, of kan hij zelfs negatief afgeschilderd worden door een publicatie in de krant. Iemand kan nog lang last hebben van een foto van hem als verdachte, zelfs als hij later vrijgesproken wordt. Vandaar dat kranten meestal op dergelijke foto's de verdachte onherkenbaar maken (het bekende zwarte balkje, of tegenwoordig steeds vaker een digitale vervorming van het hele hoofd).